Νηστίσιμο Τσουρέκι Μακροβιοτικής

Το πασχαλινό τσουρέκι αποτελεί ένα πολύ γλυκό βιώμα των παιδικών μου χρόνων. Μετά την Θεία Μετάληψη το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, όταν επιστρέφαμε στο σπίτι η μητέρα μου μας έφτιαχνε πρωινό με τσουρέκι και ρόφημα κακάο σκέτο με νερό για να κρατήσουμε τη νηστεία που είχε προηγηθεί, μέχρι το Αναστάσιμο δείπνο με όλους τους θείους, τις θείες, τους παπούδες και τα ξαδέλφια το βράδυ. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη μου νιότη, μαθαίνοντας για την επίδραση της τροφής στο σώμα και τον ψυχισμό, το χαιρόμουν σποραδικά και λιγότερο σε ποσότητα, νιώθοντας μέσα μου ωστόσο το βιώμα της χαράς και των αναμνήσεων των παιδικών μου χρόνων ζωντανό να ζητά και αυτό σύνδεση και τροφοδότηση, πέρα από τις νοητικές μου πεποιθήσεις και γνώσεις για την τροφή. Για να είμαι ειλικρινής, πίστευα ότι το τσουρέκι ως έδεσμα λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, ζωικού λίπους και αυγών που παραδοσιακά περιέχει, είναι δύσκολο να πετύχει σε μη ζωική εκδοχή και να είναι γνήσιο τσουρέκι, όχι μια άγευστη, άοσμη και άνευρη politically correct vegan εκδοχή του.

Και όμως με χαρά βρήκα ότι γίνεται μια χαρά, πειραματίστηκα παιχνιδιάρικα “πειράζοντας” με αγάπη και σεβασμό την παραδοσιακή ελληνική συνταγή και ιδού το αποτέλεσμα που σας προτείνω για ένα υπέροχο, γευστικό, παραδοσιακό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη, μαγιά και ζωικά παράγωγα, που συνδυάζει πετυχημένα νοστιμιά και υγεία.

Υλικά:

Για το σπιτικό προζύμι:

  • Αλεύρι τύπου 70% ή για όλες τις χρήσεις
  • Νερό
  • Βασιλικός ή φασκόμηλο
  • Κομματάκι από ξύλο κανέλας

Για τη ζύμη:

  • 1,5 κ.γλ. μαστίχα
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1 κιλ αλεύρι τύπου 70% ή για όλες τις χρήσεις
  • 1, 5 βανίλια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1,5 φλ. σιρόπι ρυζιού ή σφενδάμου (γλυκαντικό)
  • χυμό πορτοκαλιού από 4 ζουμερά στημμένα πορτοκάλια

 

Προπαρασκευή:

  • Ανακατεύουμε τα υλικά για να φτιάξουμε το προζύμι μας σε ένα γυάλινο βαζάκι και αφήνουμε 3-4 ώρες εκτός ψυγείου για να ξεκινήσει η φυσική διαδικασία της ζύμωσης.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το μαχλέπι.
  • Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύουμε το λάδι, το σιρόπι ρυζιού, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε 1,5 κ.σ.π προζύμι
  • Ζυμώνουμε με δύναμη όλα τα υλικά μέχρι να ενοποιηθούν σωστά και το ζυμάρι μας να αποκτήσει σωστή υφή και κυρίως ελαστικότητα.
  • Σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 2-3 ώρες.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψάκι σε χαρτί ψησίματος λαδωμένο και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρουν το χώρο  τους στο σκεύος.
  • Ψήνουμε τα νηστίσιμα τσουρέκια στους 180ºC για 40′ περίπου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο περνάμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με ελαιόλαδο με τα χέρια μας ή πινέλο μαγειρικής για να γυαλίσουν.

Το υπόλοιπο προζύμι σας μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο και το τροφοδοτείτε με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά κάθε μέρα, για να ψήσετε σπιτικό ψωμάκι με μήλο και κανέλα που θα σας δώσω σε επόμενη συνταγή, κουλουράκια και άλλα υπέροχα σπιτικά γλυκά που θέλετε να φτιάξετε.

Καλή επιτυχία!

Χριστός Ανέστη & Χρόνια Πολλά σε όλους

Θυμηθείτε να μου στείλετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας